top of page

¿Tronc o cocodril?

  • David Mallol F
  • 12 dic 2015
  • 3 Min. de lectura

1. Dos nyus (mena d'antílop africà però perfectament intercanviable per una vaca, com veurem) a la vorada d'un riu. Al riu un petit promontori. Un nyu, el

més proper al riu, adverteix que és un cocodril mentre que el seu company assegura que és un tronc. El nyu esquitxa el promontori, agafa un bastó i el tusta i finalment s'hi puja al damunt. D'una precisa bursada el cocodril es regira i se'l cruspeix. Era un cocodril. Un altre nyu s'acosta a la vorada i discuteix amb el primer si és cocodril o tronc.


2. El dibuixant d'historietes té la sana intenció de castigar la curiositat i la indiscreció: si el nyu hagués romàs a la vorada al costat del seu company ara estaria sa i estalvi.


3. L'autor és fidel a una certa tradició diguem-ne hereva de Walt Disney segons la qual els animals carnívors són dolents i sanguinaris mentre els herbívors serien indolents i bon jans. Per això el cocodril, traïdor, aprofita el descuit i la inòpia del pobre nyu i se'l devora sense pietat.


4. Els nyus, com tothom sap, són animals intel·ligents. Han de travessar el gran riu, calmós però prenyat de mals averanys. El més agosarat llença una pedreta per escandallar la solidesa del primer obstacle. Malauradament és un cocodril traïdor que se'l cruspeix sense misericòrdia.

La resta de nyus ha contemplat la gesta. Se l'expliquen els uns als altres i els altres als seus descendents, que al seu torn en deixaran constància en les velles escriptures. La resta glorifica el primer nyu com un màrtir de la causa: gràcies al seu sacrifici el ramat continuarà llur singladura pels segles dels segles...


5. Un cocodril descansa al fons del riu. Té gana. La fam fa estralls a la temporada de sequera i el riu ni tan sol colga el llom arrugat. La cadellada famolenca brama al lluny i ell no té res per assuaujar-ne el clam. Cansat, el cocodril reposa, ple d'angoixa, prop d'una vorada. Mira de dormir per no malgastar la poca energia que li resta. Inopinadament, sent remor, esquitxos. Un bastó s'acarnissa amb el llom adolorit i ressec, una vegada i una altra. A la tercera, bingo!, podrà peixar la família una setmana sencera.


6. Una persona pensa una història, una mena de metàfora de la vida contemporània però ambientada ala selva amazònica. No, africana, remarca l'amic dibuixant. Els animals amb banyes, diu, fan més el fet. Un tercer en fa l'animació i un quart ho penja al youtube. Un cinquè (uns quants cinquens) miren la historieta i la reprodueixen i un sisè inopinat comença a debatre amb un setè si cocodril o tronc.


7. Dos nyus baliga-balaga han sortit de festa i tornen a la ramada a boqueta de dia després d'una nit de gresca i de licors. Fan el pinxo per ci per llà, i equipats d'un bastonet talment l'aparell de fer selfies a distància, barrinen tot el que troben pel camí.

Se senten joves, valents i forts i fan mofa de la colla, que es disposa lentament a fer el camí com un un vulgar ramat ovelles. Valents i satisfets besllumen a l'albada un tronc a la vora del riu, s'hi atansen amb rialla segura i, mala sort, era un cocodril.


8. Dos nyus que formen part de l'avantguarda científica del ramat són enviats a explorar l'esplanada immensa que els durà fins al gran riu. Els animals escorcollen pedra a pedra cercant escorpins; sotgen el cel blau vigilant àligues corprenedores; i deixen anar llast per escalabornar la intensitat del corrent. Tot sembla en el seu lloc i decideixen tornar amb les bones noves al lloc on s'arrecera el ramat. Però cop en sec, el més agosarat troba un bastó.


9. Els nyus, en la primera versió, eren vaques: però el dibuixant va pensar, com hem dit, que un nyu faria el relat més alliçonador. Hom l'hauria advertit, sense sort, que al Brasil, que és d'on sembla que prové la història, no hi ha nyus, de manera que el relat fóra menys versemblant. El dibuixant potser ja tenia al cap tal volta de convertir la història en un viral.

10. El bastó, la mare de tots els pecats.


David Mallol F


David Mallol va néixer a Sant Andreu i és membre del Consell de redacció de La Revista dels Llibres lliures.

alavorade.wordpress.com

Arran de... alavorade.blogspot.com

@DavidMallol

 
 
 

Comments


Featured Posts
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

¡SÍGUEME! 

  • Tumblr Social Icon
  • Facebook Classic

© 2023 por Samanta Jones. Creado coh Wix.com

bottom of page